QUI ASSECA LA FRUITA SECA? I4A

   

 INICIEM L'ITINERARI DE LA FRUITA SECA

    Presentem el primer itinerari  del curs que porta com a títol: 

"Qui asseca la fruita seca?"



Hem parlat de de la importància de menjar fruita i de tastar-les. Hem escoltat cançons que ens parlen de les fruites.

FRUITES I VERDURES de la Dàmaris Gelabert que ens canta la importància de menjar fruites i verdures





A la rotllana preguntem com creuen que s'asseca la fruita seca. Mireu el que hem dit:
- Pau: Amb el sol
- Marco: Amb l'aigua
- Nil: Amb el sol
- Aleix: Amb el sol
- Ibai: Amb el menjar
- Ian: Amb el sol
- Mia: Al sol a sota d'una manta i s'escalfa
- Yeray: Amb l'aigua
- Claudia: Amb una manta
- Joana Sigrid: Amb l'aigua
- Valentina: Amb el sol que l'escalfa
- Maia: Amb l'aigua
- Max: Amb el sol
- Neizan: Amb el sol
- Èlia: Amb el sol


Un altre dia preguntem Quines fruites coneixem?  Cadascú diu el nom de la fruita que coneix i ho anotem a una cartolina.




 Busquem fruites a les revistes, les retallem i les posem en una cartolina.


        

CLASSIFIQUEM  LA FRUITA


Abans de començar a experimentar, mirem tot el que vam anar a comprar  (ametlles, avellanes, figues, raïm, nous, castanyes, plàtan, taronja) i les classifiquem en fruites dolces/fresques i fruites seques. 


Un cop les hem classificat, escrivim el nom de cada fruita a un paper i el col·loquem a la safata corresponent. 



EXPERIMENTEM AMB LA FRUITA



Abans de començar l'experimentació fem diferents preguntes quina fruita té suc?  quina és dura? quina té pell? quina té pinyols? quina és més delicada? 




Quina és més dura?
- Marco: Castanya, Ametlla, Nou, Avellana, Figa
- Max: Castanya, Nou
- Èlia: Avellana, Ametlla, Castanya
- Neizan: Avellana
- Joel: Castanya, Ametlla, Avellana, Nou
- Nil: Avellana, Ametlla
- Maia: Castanya, Nou, Avellana, Ametlla
- Ibai: Nou, Avellana, Ametlla
- Anna Maria: Nou, Ametlla
- Mia: Castanya, Nou, Avellana, Ametlla
- Julia: Nou, Ametlla, Avellana
- Aleix: Castanya
- Valentina: Nou, Castanya
- Claudia: Ametlla, Avellana, Figa
- Joana Sigrid: Nou
- Pau: Nou
- Ian: Avellana, Figa, Ametlla, Nou


  Quina té suc?
- Marco: Raïm
- Max: Raïm, Figa
- Èlia: Raïm, Figa
- Neizan: Raïm
- Joel: Raïm, Figa
- Nil: Raïm
- Maia: Raïm, Figa
- Ibai: Raïm, Nou
- Anna Maria: Raïm
- Mia: Raïm, Figa
- Julia: Raïm
- Aleix: Raïm
- Valentina: Raïm
- Claudia: Raïm, Figa
- Joana Sigrid: Raïm, Figa
- Pau: Raïm
- Ian: Raïm

Quina té pell?
- Marco: Castanya, Nous
- Max: Figa, Ametlla
- Èlia: Avellana, Castanya, Ametlla
- Neizan: Ametlla
- Joel: Raïm, Figa. Castanya
- Nil: Raïm
- Maia: Raïm
- Ibai: Nou, Figa, Avellana
- Anna Maria: Raïm, Avellana
- Mia: Raïm, Figa
- Julia: Figa
- Aleix: Avellana
- Valentina: Figa, Ametlla
- Claudia: Castanya, Avellana
- Joana Sigrid: Avellana
- Pau: Figa
- Ian: Nou, Castanya

Quina té closca?
- Marco: Ametlla, Avellana, Nou
- Max: Nou, Avellana, Castanya
- Èlia: Nou
- Neizan: Castanya, Nou
- Joel: Avellana, Nou
- Nil: Castanya, Nou
- Maia: Nou
- Ibai: Nou, Avellana, Castanya
- Anna Maria: Ametlla, Castanya
- Mia: Nou, Castanya, Avellana, Ametlla
- Julia: Raïm
- Aleix: Avellana, Nou
- Valentina: Avellana, Ametlla
- Claudia: Nou, Ametlla, Avellana
- Joana Sigrid: Nou
- Pau: Nou
- Ian: Nou

Quina té pinyols?
- Marco: Raïm
- Max: Raïm
- Èlia: Raïm, Figa
- Neizan: Castanya
- Joel: Raïm
- Nil: Raïm
- Maia: Ametlla
- Ibai: Avellana, Raïm
- Anna Maria: Figa
- Mia: Raïm
- Julia: Avellana
- Aleix: Ametlla, Raïm
- Valentina: Raïm
- Claudia: Raïm
- Joana Sigrid: Raïm, Figa
- Pau: No ho sé
- Ian: Avellana

Quina és més delicada?
- Marco: Figa
- Max: Figa, Raïm
- Èlia: Figa, Raïm
- Neizan: No ho sé
- Joel: figa, Raïm
- Nil: Avellana
- Maia: Figa
- Ibai: Raïm
- Anna Maria: Raïm
- Mia: Figa
- Julia: Raïm
- Aleix: Figa, Raïm
- Valentina: Raïm, Castanya
- Claudia: Figa, Raïm
- Joana Sigrid: Raïm
- Pau: Raïm, Figa
- Ian: Figa


Hem experimentat amb el raïm i la figa, hem pogut observar que si s'aixafa deixa anar suc. A partir d'això hem parlat de si totes les fruites tenen suc o no i com són per dins.
Veiem que el Raïm té puntets marrons, una mica de pell i pinyol a dins, amb la lupa és veu molt gran. Quan l'obrim podem corroborar que té pinyols, n'hi ha alguns que en tenen dos i d'altres només un. Té molt suc, s'ha mullat el paper i la taula i ens queden les mans enganxoses.
Pel que fa la Figa veiem que és de color negra i té ratlles petites de color groc i marró, també es veuen uns petits puntets. Quan l'obrim veiem que és vermella com la sang, que té molts puntets, boletes, té suc però no tant com el raïm i que té pell. La Figa és molt delicada perquè quan s'aixafa es trenca de seguida i queda tota esmicolada.

Hem desgranat magranes, aixafat raïm, figa, hem trencat la closca de les avellanes i de les nous. Voleu veure que bé que ens ho hem passat?


COM ÉS PER FORA? COM ÉS PER DINS?

Avui observem com és el Raïm per dins i per fora. Primer ho mirarem per fora quin color té?, si té taques. Un cop ho hem mirat el tallem per la meitat i observem com és per dins, si té pinyols, quants en té? Ho mirem amb l'ajuda de les lupes. Un cop observat ho plasmem en un full.


Ara farem el mateix amb l'Ametlla, veurem que té una closca que és molt dura, té uns puntets i uns foradets. Per dins podem veure que l'ametlla és blanca i té pell, quan l'aixafem ens adonem que té una closca molt dura i que costa una mica trencar-la.




ASSEQUEM PLÀTAN I TARONJA

Mirem uns vídeos de com podem assecar la fruita i decidim provar-ho.
- Posem el plat en una bossa negra
- Tallem la fruita
- Tapem amb paper film
- Deixar-ho uns dies al sol




HA VINGUT UN EXPERT 

Ha vingut el Jordi, pare de l'Arnau de la classe d'I5C a explicar-nos moltes coses de les fruites, ens n'ha ensenyat algunes que eren molt rares i no sabíem com es deien ni com eren per dins. Ens ha donat una safata de nabius per cadascú.
Li fem unes preguntes que ens van sortir
COM ES MADURA LA FRUITA SECA?
La fruita seca no es madura, és madura quan és fresca i després és quan l'assequem, li traiem tota l'aigua. La fruita seca no la podem madurar, només podem madurar la fruita fresca.
QUINA FRUITA S'ASSECA AMB EL SOL?
Gairebé totes les fruites es poden assecar amb el sol, excepte les que tenen més greix (alvocat) li costa molt assecar-se, té molt greix i poca aigua, no sua i quan la posem al forn es torna negre, les que porten més aigua són les que costa més assecar-se (taronges, llimones).
Les fruites seques no porten suc perquè no tenen aigua.
COM S'ASSECA LA FRUITA SECA?
Amb calor, s'ha de buscar una manera de donar-li calor, al sol, al forn, una màquina industrial, una càmera amb calor, li regulem la temperatura i que passin les hores i que vagin suant.
Les avellanes, les ametlles, les nous son fruites seques directament, no s'assequen.



QUÈ HEM APRÈS?

A partir de tot el que hem après, parlem del què hem descobert aquests dies sobre la fruita. 
 - Hi ha fruites amb suc i d'altres no 
- Unes fruites són seques i altres no 
- Les carnoses/ fresques tenen suc i les seques són dures i no tenen suc 
- El raïm i la magrana tenen suc i llavors 
- Les nous, les avellanes, les ametlles i les castanyes no tenen suc, són seques
 - La fruita seca té una closca dura i la carnosa/ fresca té una pell fina 


 Un cop hem fet tots els experiments, tornem a parlar del què havíem dit al principi de l'itinerari i hem arribat a la conclusió que ningú les asseca, neixen de l'arbre, creixen i ja són seques perquè són llavors i després cauen a terra. La fruita seca es pot torrar com les avellanes i les ametlles. La fruita fresca es pot assecar al forn.

TANCAMENT ITINERARI

Per acabar, hem fet una rúbrica d'autoavaluació, en la que hem avaluat si ens ha agradat l'itinerari i si hem après coses noves.






Comentaris